De ontwikkelingen binnen informatie en communicatie zullen onze wereld compleet veranderen. Dat zegt Prof. Dr. Gerardus ’t Hooft, die eerder de nobelprijs voor natuurkunde ontving, dinsdag tijdens TEDx.

’t Hooft gaat in zijn lezing in op de wetenschappelijke waarheid in science-fiction. Dat begint met een aantal teleurstellingen. Volgens ’t Hooft zal de mens bijvoorbeeld nooit kunnen reizen met de snelheid van het licht, en ook teleportatie door het omzetten van atomen in energie, bekend uit Star Trek, zal altijd fictie blijven.

En de vele paranormale gaven waarmee science fiction-helden soms communiceren hebben al helemaal geen plaats in de wetenschap, meent ’t Hooft.

Kolonisatie

’t Hooft is er echter vast van overtuigd dat we wel degelijk kolonies zullen stichten op andere planeten. De planeet Mars is volgens hem wel geschikt hiervoor. Maar ook verder weg in ons zonnestelsel liggen er mogelijkheden, aldus de professor.

“De meeste planeten in ons zonnestelsel zijn niet geschikt voor mensen om naartoe te gaan, maar die planeten hebben vaak een heleboel manen die wel geschikt zijn voor kolonisatie. Ze zijn koud en geen atmosfeer, maar die kun je maken met koepels.”

Robots

Sleutelwoord in ’t Hoofts toekomstdromen is kunstmatige intelligentie. “We hebben robots nodig om planeten klaar te maken voor onze komst. Eerst de robots, daarna wij.” Robots zijn ook de enigen die planeten buiten ons zonnestelsel zouden kunnen onderzoeken. “Zelf kunnen wij daar ooit naartoe, want daarvoor zouden we sneller dan het licht moeten reizen of we zouden er duizenden jaren over doen. Robots kunnen we best op een reis van duizenden jaren sturen.”

Superintelligentie

Het zal nog wel even duren voordat het zover is, want de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie staat volgens ’t Hooft nog in de kinderschoenen. “Het informatietijdperk is nog maar net begonnen. De robots van de toekomst zijn intelligent, met een werkgeheugen vele malen groter dan dat van de mens.”

We hoeven echter niet bang te zijn dat die robots de wereld zullen overnemen. “Robots zullen nooit de aggressieve menselijke natuur in zich dragen. Maar mensen die zo’n supercomputer tot hun beschikking hebben, daar moeten we straks bang voor zijn.”