STOCKHOLM - De Zweedse economie heeft in het derde kwartaal een recordgroei geboekt van 6,9 procent op jaarbasis. Vergeleken met het voorgaande kwartaal bedroeg de groei 2,1 procent. Dat heeft de Zweedse overheid maandag bekendgemaakt.

De economie van Zweden, dit jaar naar verwachting de sterkste in Europa, profiteerde vooral van een sterke binnenlandse vraag.

Volgens Mats Dillen, hoofd van het Zweedse onderzoeksbureau NIER, moet de huidige groeiverwachting voor heel 2010 van 4,8 procent ''aanzienlijk'' naar boven worden bijgesteld. In 2009 kromp de Zweedse economie nog met 5,3 procent.

Overmoed

De Zweedse minister van Financiën, Anders Borg, waarschuwde dat de sterke cijfers niet tot overmoed mogen leiden. ''We moeten niet vergeten dat als landen exploderen, zoals we in IJsland en Ierland hebben gezien, daar meestal een extreem vertrouwen aan vooraf ging. Wij zullen ons dit niet laten gebeuren’’, aldus Borg.

De succesvolle ommekeer van de Zweedse economie wordt grotendeels toegeschreven aan Borg.

De Zweedse centrale bank moest vorige maand voor de derde keer sinds juli de rente verhogen om de oplopende inflatie te beteugelen. De rente stond sinds juli vorig jaar op het historisch lage niveau van 0,25 procent. De verwachting is dat later dit jaar de rente verder wordt opgeschroefd.