AMSTERDAM - Het beginnende Britse bedrijf Pants to Poverty zoekt investeerders. Wie geld in de onderneming steekt, krijgt zijn rente onder meer uitbetaald in de vorm van onderbroeken.

Dat meldt Businesszone.com. Pants to Poverty is gespecialiseerd in ethisch geproduceerd ondergoed en wil goede werkomstandigheden voor boeren en fabrieksarbeiders in India stimuleren.

Het bedrijf hoopt zijn omzet in 2011 te verdubbelen, maar heeft hiervoor wel 250.000 pond (ongeveer 296.000 euro) nodig.

Rente

De obligaties hebben een waarde van 2500 pond per stuk. Obligatiehouders krijgen ieder kwartaal rente in de vorm van een aantal ethisch verantwoorde onderbroeken, een bedrag in contanten en een schenking aan een goed doel.

Al het geld dat op deze manier wordt binnengehaald, wordt geïnvesteerd in de groei van het bedrijf en de financiering van productie en bronnen.

“Het was extreem moeilijk om aan kapitaal te komen”, aldus Pants to Poverty-oprichter Ben Ramsden tegenover Businesszone. “We hadden een creatieve oplossing nodig. Op deze manier krijgen onze obligatiehouders een waardevolle sociale en financiële rente in ruil voor hun investering.”

Uitbreiding

Ramsden hoopt het model van de onderbroekenobligatie in de toekomst aan te kunnen bieden aan andere sociale ondernemingen.

De obligatie wordt op 1 december beschikbaar gemaakt voor investeerders, die het idee tijdens een modeshow in Londen krijgen voorgeschoteld.

Chocolade-obligatie

Het is niet de eerste keer dat een bedrijf met een dergelijk idee komt. Eerder dit jaar lanceerde de Britse producent van luxe chocolade The Chocolate Tasting Club de chocolade-obligatie.

Het bedrijf keert rente uit in chocolade en belooft een rendement van ruim vijf procent per jaar.