AMSTERDAM – Eigenaren van Europese staatsobligaties moeten vanaf 2013 meebetalen aan de financiële steun van eurolanden. Dit is zondagavond besloten bij een beraad van de Europese ministers van Financiën, zo meldt het Financieele Dagblad maandag.

Maatregelen kunnen bestaan uit verlenging van de looptijd van een lening, een renteverlaging of het nemen van verlies door de obligatiehouder. De regeling geldt pas voor schuld uitgegeven na 2013 en zal afhangen van de financiële boekhouding van een land.

“We sluiten de mogelijkheid van herstructurering niet op voorhand uit, maar het is geen automatisme”, aldus Jan Kees de Jager in het FD.

Vastbesloten

Spanje en Luxemburg hebben zich nog verzet tegen een bijdrage van beleggers aan de schuldenproblemen van eurolanden, maar de ‘grote’ landen Duitsland en Frankrijk waren vastbesloten om het plan er doorheen te krijgen.

ECB-voorzitter Jean Claude Trichet protesteerde al eerder tegen dit plan. Hij noemde het een rechtvaardig idee, maar denkt dat het juist gevaarlijk kan zijn. “Stel dat Portugal binnenkort een beroep moet doen op de kapitaalmarkt, dan zou dit betekenen dat het land nu al een hogere rente zal moeten betalen. Of beter: een nog hogere rente, want de markten zijn nu al zenuwachtig”, verklaarde de ECB-voorzitter.

Ierland

Hierop kreeg Trichet kritiek te verwerken van de Franse president Nicolas Sarkozy. “Wij moeten ons niet verantwoorden tegenover centrale bankiers, maar tegenover de man in de straat”, zei het Franse staatshoofd.

Bij de Ierse reddingsoperatie hebben beleggers in staatsschuld nog geluk. Er werd wel over gesproken dat obligatiehouders hun verlies moesten nemen, maar zover kwam het niet.

Lees alles over de eurocrisis in ons dossier