AMSTERDAM - ''De Europese stresstest van banken blijkt een soort relaxtest te zijn geweest.'' Dat zei Hans Hoogervorst, voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), maandag op de radiozender BNR.

''Deze zomer is er een stresstest gedaan van alle Europese banken, georganiseerd door Europa. Dat is onafhankelijk gedaan. Toen kwamen de Ierse Banken nog met vlag en wimpel door de stresstest. Een paar maanden later zijn ze bijna omgevallen''.

Volgens de voorman van de toezichthouder op de financiële sector is in de Verenigde Staten een veel serieuzere stresstest gedaan. Hoogervorst wordt per 1 juli 2011 de voorzitter van de International Accounting Standards Board (IASB), de organisatie die boekhoudkundige standaarden vaststelt.

Strenger

De Europese Commissie wil in de loop van 2011 een nieuwe stresstest van banken uitvoeren, ditmaal met strengere criteria. De test zal vanaf 2011 jaarlijks worden uitgevoerd.

Hoogervorst uitte in het gesprek met BNR ook kritiek op de langzame aanpak van de politiek van de tophypotheken. Er ligt nu een voorstel dat een tophypotheek alleen onder strenge voorwaarden mag worden afgegeven.

Vooral het feit dat de Nederlandse banken de gelegenheid krijgen om op dat plan een tegenvoorstel te lanceren, zit hem dwars. ''Dat gaat natuurlijk weer maanden duren'', aldus de bestuurder.