AMSTERDAM – De leegstand van kantoren neemt nog altijd toe. Bedrijven hebben te maken met ongebruikte vierkante meters en huren bij een verhuizing vaak minder ruimte terug dan zij achterlaten. Dat blijkt maandag uit een kwartaalrapport van ING.

In het derde kwartaal van 2010 daalde de opname van kantoorruimte met 16 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit komt vooral doordat de zakelijke dienstverlening nog geen herstel laat zien. Het aanbod van kantoorruimte in Nederland lag eind september negen procent hoger dan een jaar eerder.

In totaal is 6,2 miljoen vierkante meter kantoorruimte beschikbaar. In Amsterdam stond afgelopen zomer bijvoorbeeld 17,6 procent van de kantoorruimte leeg. Een jaar eerder was dit nog 15,8 procent.

Contractverlengingen

Opmerkelijk is volgens ING dat het aantal contractverlengingen van kantoren een stijging vertoont. In het derde kwartaal vonden 38 procent meer verlengingen plaats dan in dezelfde periode in 2009.

Huurders kiezen eerder voor een verlenging van hun contract om een prijzige verhuizing te vermijden. Bovendien proberen ze flinke kortingen te bedingen, die verhuurders ook geneigd zijn te geven omdat ze anders mogelijk met leegstand te maken krijgen.

Ook de komende jaren moeten verhuurders van kantoorruimte rekening houden met een afnemende vraag. Dit komt door het uitblijvende herstel van de voornaamste gebruikers, het overaanbod van kantoorruimte en de opkomst van het nieuwe werken.