Dingen hebben hun levenscyclus. Zo ook een inhuuropdracht. Op een gegeven moment moet je weg, omdat je minder effectief wordt en de energie begint af te nemen.

Leuke feestjes hebben een aantal dingen gemeen. Gezelligheid, leuke mensen een goede ambiance en… altijd één gast die te lang blijft hangen. “Nee, nee, stoor je niet aan mij. Ga gerust verder met opruimen, ik neem nog een wijntje.” Dat soort.

Het gevoel bekruipt me wel eens dat die mensen diep in hun hart wel weten dat ze niet meer welkom zijn, maar de kou niet in willen. Niet dat de rest van de wereld dat vindt. Integendeel. De Amerikanen hebben daar een mooi gezegde voor “to outstay your welcome”. Een situatie waar je als externe verdraaid goed voor moet uitkijken.

Wederzijds

Het lijkt natuurlijk simpel. Als je opdracht af is, ga je weg. Klus geklaard? Aftaaien! Dat werk. Alleen is er vaak nog wel een klus en als die af is, misschien nog wel één.

Ergens zal het gevoel je bekruipen dat je daar eigenlijk wel klaar bent. En guess what: dat gevoel is wederzijds!

Ik ben inmiddels door schade en schande achter de waarheid gekomen: een organisatie is jou veel eerder zat dan jij de organisatie. Men biedt je wellicht plichtmatig en uit nood nog een klus aan, feit blijft dat het tijd is om je jas aan te doen en het feest te verlaten. Blijven betekent ellende.

Ellende

Het probleem met blijven plakken is dat het vuur gedoofd is. Er zit geen energie meer in de relatie. En als dat het geval is, dan ben je niet meer dat een zeer goed betaalde werknemer. Daar doe je de organisatie geen plezier mee.

Ze hebben je ingehuurd om een klus te klaren en niet als reguliere medewerker. Maar ook voor jezelf is het belangrijk. Van een organisatie die je door en door kent kun je niks meer leren. Zo eenvoudig is het. En toch zie je het vaak gebeuren. Zo’n consultant die maar niet weg lijkt te willen gaan.

Luister naar je geweten

Kijk, ik snap het probleem wel. Een opdrachtgever die je kent is lekker, weinig risico en een alternatief is onzeker. Daar komt bij dat veel externen in dienst zijn bij een bedrijf dat graag wil dat je de volgende klus ook aanneemt. Voor de continuïteit, weet je wel.

Ze zullen je niet dwingen, maar je voelt toch de druk. Niemand wil bankzitter worden. En toch is het erg belangrijk dat je goed naar je hart luistert. Als dat zegt dat je weg moet gaan, ga dan weg. Het is misschien koud buiten, maar zorg ervoor dat je niet de laatste gast bent als het feest voorbij is.

Ik neem nog een wijntje en wens iedereen een fijne werkdag. En luister morgen eens naar je geweten als het gaat om je huidige opdracht…

Robert Mekking is organisatieadviseur bij Desiris Advies. Reageren? www.twitter.com/robertmekking.