AMSTERDAM - De curator van Bernard Madoffs investeringsmaatschappij heeft vrijdag 40 aanklachten ingediend tegen onder meer de vrouw en de schoonzus van de meesteroplichter. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Curator Irving Picard probeert genoegdoening te realiseren voor de slachtoffers van Madoffs megafraude, waarvoor de oplichter vorig jaar werd veroordeeld tot 150 jaar gevangenisstraf.

Naast zijn vrouw en schoonzus worden ook een neef van Madoff en enkele voormalige werknemers gedaagd. Picard hoopt met de aanklachten 69 miljoen dollar terug te krijgen.

"De aanklachten die we vandaag hebben ingediend, zijn een voortzetting van ons werk om geld terug te krijgen van bekenden en werknemers van Madoff die nauw betrokken waren bij de fraude en er in veel gevallen ook het meest van geprofiteerd hebben", aldus Picard in een verklaring.

UBS

Eerder deze week klaagde Picard de Zwitserse bank UBS al aan voor haar rol in de miljardenzwendel.

De bank is samen met Access International Advisors LLC volgens Picard verantwoordelijk voor de introductie van het piramidespel bij Europese beleggers en wordt aansprakelijk gesteld voor 2 miljard dollar.

Madoff werd in 2008 gearresteerd. Met zijn zogenoemde Ponzi-zwendel heeft hij duizenden investeerders voor in totaal miljarden dollars opgelicht.