NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn vrijdag lager gesloten. Beleggers zijn nog steeds bezorgd over de schuldenproblematiek in de eurozone en de spanningen op het Koreaanse schiereiland.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde een verlies van 0,9 procent op 11.092 punten. De breed samengestelde S&P 500-index daalde 0,8 procent naar 1189,40 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in de min op 2534,56 punten.

Amerikaanse beleggers zijn bang dat de schuldencrisis zich verspreid over andere eurolanden. De zakenkrant Financial Times Deutschland schreef vrijdag dat de Europese Centrale Bank (ECB) en de meeste eurolanden Portugal onder druk zetten om hulp te vragen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

De Portugese regering en de Europese Commissie benadrukten dat er geen sprake was van druk.

Aanhoudende spanningen

De aanhoudende spanningen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea zorgden eveneens voor een negatief sentiment.

Noord-Koreaanse staatsmedia meldden vrijdag dat de plannen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea om een gezamenlijke militaire oefening te houden in de Gele Zee het Koreaanse schiereiland ''dichter bij de rand van oorlog brengen''.

De nieuwe crisis tussen de beide Korea's onstond dinsdag, toen Noord-Korea het eiland Yeonpyeong beschoot met zware artillerie. Twee Zuid-Koreaanse burgers en twee militairen kwamen daarbij om het leven.

Gesloten

De Amerikaanse beurzen bleven donderdag gesloten vanwege Thanksgiving. Wall Street was vrijdag een halve dag geopend.

De euro noteerde rond het slot van de beurzen in New York vrijdag 1,3245 dollar. Bij het sluiten van de markten in Europa was de munt 1,3230 dollar waard.