AMSTERDAM – Autofabrikanten Fiat en Chrysler investeren een miljard euro in een autofabriek in Italië. De fabriek moet auto’s van het merk Alfa Romeo en Jeep gaan maken. Hierover bericht de Wall Street Journal vrijdag.

Het plan is onderdeel van een groter project van de baas van het Italiaanse Fiat, Sergio Marchionne, om de autoproductie weer terug naar Italië te brengen. Marchionne wil in totaal 20 miljard euro investeren om zes fabrieken te vernieuwen en de productie daar te verdubbelen.

De huidige investering vernieuwt de productielijnen van de fabriek in Mirafiori zodat er duizend auto’s per dag kunnen worden geproduceerd. Per jaar moet de fabriek 250.000 tot 280.000 auto’s gaan produceren. Meer dan de helft van alle toekomstige auto’s worden geproduceerd voor de export.

Vakbonden

Voordat er vernieuwd kan worden moet de Fiat-topman eerst nog met de vakbonden afrekenen. Per fabriek sluit Fiat een aparte cao af. Vier vakbonden zijn inmiddels akkoord gegaan met een nieuwe cao, maar één vakbond ligt nog dwars.

Volgens deze vakbond kan de verandering in werkomgeving gevolgen hebben voor alle werkomstandigheden in Italië. Marchionne vindt dat als de werkomstandigheden niet veranderen, Italië het gevaar loopt achter te blijven door globalisering.