
Takelend fietsslot en opblaasbare krik
In samenwerking met Idealize, het platform voor creatieve bedrijfsideeën
De Duitse groothandel in technische producten Conrad laat een uiterst inventief idee voor een nieuw fietsslot zien. Met het fietsslot is een fiets boven in een lantaarnpaal op te hangen, buiten het bereik van fietsendieven.
Conrad brengt het slot niet zelf op de markt, maar geeft hobbyisten tips en benodigdheden om het zelf te maken. Met een afstandsbediening is de fiets omhoog en omlaag te takelen.
Opblaasbare krik
Ook bestuurders van auto’s krijgen het een stuk makkelijker. Banden wisselen kost namelijk minder moeite. De Nederlandse graduate designer Remi van Oers maakte een opblaasbare krik, de Easy Car Jack, die werkt met slechts een druk op de knop.
Na een druk op de knop zuigt een klein gat achter het apparaat lucht in een accordeon-achtige ballon. Deze blaast zichzelf meteen op en kan door de hoge druk 1,3 ton aan gewicht omhoog duwen, het gewicht van een gemiddelde Europese auto. De ballon is gemaakt van geweven polyester en heeft een coating van PVC.
Van Oers onthulde zijn opblaasbare krik tijdens de afstudeershow van de Design Academy te Eindhoven. Volgens de pas afgestudeerde student is er ‘veel interesse vanuit verschillende industrieën’ voor de Easy Car Jack.
Muis als bloeddrukmeter
Gestreste zakenmannen die uren lang achter laptops verscholen zitten kunnen hun gezondheid binnenkort vanachter die laptop in de gaten houden. Het Amerikaanse maakte de MDMouse. Een muis die de bloeddruk kan meten.
In de bolling van de optische muis zit een volledig werkende bloeddrukmeter. Eenmaal uitgeschoven plaats je je vinger in een ring die daar druk op uitoefent. De ring meet eerst het punt wanneer de slagader geen bloed meer doorgeeft, daarna neemt de druk af en meet het het punt wanneer het hart weer bloed door de ader pompt. De frequentie van deze twee pulsen wordt vervolgens gemeten.
De USB-muis wordt geleverd met software. Elke keer als de gebruiker een meting uitvoert, slaat de muis dit via de software op. Op deze manier is er een mooi overzicht te creëren in de vorm van grafieken.
Slimme camera
Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een nieuwe camera ontwikkeld die het mogelijk maakt om hoeken heen te kijken. Zo zijn foto’s te maken zonder het daadwerkelijke object te zien.
Hierdoor hoeft de lens van de camera niet meer in het bereik van het beeld te zijn. De camera werkt met een techniek genaamd ‘transient imaging’.
Het MIT voorziet toepassingen in het verkeer en in de gezondheidszorg. Ook een veiligheidsdienst zoals de brandweer zou de camera kunnen gebruiken om mensen in een brandend gebouw op te sporen.
Kameleonlamp
Philips zorgt al jarenlang voor revoluties in licht. Zo ook de kleine krachtpatser Huey, een betaalbare lamp in de vorm van een kameleon. De lamp neemt de kleur aan van de ondergrond waar deze op staat.
Dit doet de lamp door twee LED’s te combineren met optische sensoren. Ook is een kleur op te slaan door in de lamp te knijpen. Zo zijn de gekleurde lichtstralen mee te nemen naar een andere kamer.