De overheid en haar instanties zijn nooit al te happig geweest op het verschaffen van informatie. We kennen (waarschijnlijk) de perikelen van de IB-groep allemaal, maar het grootste mysterie is nog altijd de belasting.

Ik heb geen hekel aan de belastingdienst. Leuk is anders maar ik snap dat de staatsschuld weggewerkt moet worden en dat we er met z’n allen het beste van moeten maken.

Maar waarom moet het in een onbegrijpelijke structuur, waardoor je zelf accountant moet zijn om voor de verandering eens je eigen aangifte te begrijpen. Allemaal bureaucratie… en het leidt nergens toe.

Boekhouden

Natuurlijk heb ik er wel eens aan gedacht om zelf te leren boekhouden. Via de website van de Belastingdienst heb ik informatie opgezocht over van alles en nog wat. Er is geen samenhangend verhaal te vinden, alleen losse brokken waarvan je niet durft te zeggen of ze nu wel of niet bij elkaar horen.

Daarnaast ben ik ook een beetje huiverig voor andere informatiebronnen dan de instantie zelf. Hoe oud is de informatie, klopt het allemaal wel, enzovoort. Ik sta niet wantrouwig tegenover de kwaliteit van het internet, maar als ik echt zeker wil weten of het waar is ga ik niet op de website van Jan Peter de Betweter het belastingstelsel bestuderen. Ook betweters hebben het wel eens fout.

Met andere woorden: ik vind het vreemd dat er geen stappenplan is ontwikkeld waarmee de juiste situatie geschetst kan worden. Er is één heilige regel in de automatisering en dat is dat alles wat feitelijk vastgelegd is, geautomatiseerd kan worden.

Met andere woorden: het complete belastingstelsel in een systeem plaatsen, waar mensen in kunnen vullen wat hun specifieke situatie is. Ondernemer of niet, partner of niet, kinderen of niet, en zo ja, hoeveel. Pats, boem, printen, klaar.

Begrijpelijk

Mijns inziens is het de plicht van de overheid om ervoor te zorgen dat dit soort informatie voor iedereen beschikbaar en begrijpelijk is. Op dit moment moet je er een studie van maken, niet zozeer omdat het zo lastig is om feiten bij elkaar te zoeken, maar omdat je zeker moet weten dat je niks gemist hebt.

Toch, een beetje nuance zou op zijn plek zijn: het ontwikkelen van een dergelijk systeem kost geld en dat is momenteel een schaars goed.

Toch geloof ik dat een oplossing als dit een breed draagvlak zou hebben onder de bevolking. Zeker als het inzage biedt in waar het geld nu daadwerkelijk aan uitgegeven wordt, want weet u precies waar uw geld naartoe gaat?

Ondernemen

In die zin lijkt het heel erg op ondernemen. Oplossingen bedenken die beantwoorden aan een vraag die nog nooit eerder concreet geformuleerd maar wel aanwezig is. Een nieuwe markt creëren en deze op een positieve manier invullen met een innovatief product. Zien waar het geld aan op gaat, de juiste gegevens voorhanden hebben, rendement berekenen, et cetera.

Dit is waar bedrijfsefficiency om gaat, zeker in verband met automatisering. Ach ja, ik duik er wel weer een keer in. Gelukkig heb ik nog een boekhouder.

Edwin Dijk is directeur/eigenaar van Sitix IT Innovations, een automatiseringsbedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in online communicatie en optimalisatie van bedrijfsprocessen. Volgen via Twitter? Dat kan.