BERLIJN - Een meerderheid van de landen in de eurozone en de Europese Centrale Bank (ECB) dringen er bij Portugal op aan dat het land financiële steun vraagt uit het Europese reddingsfonds. Dat schrijft de Financial Times Deutschland vrijdag.

De zakenkrant noemt geen bronnen. De druk op Portugal zou vooral voortkomen uit de wens Spanje voor een aanvraag te behoeden. De economieën van Portugal en Spanje zijn immers nauw verweven.

De krant citeert een bron van het Duitse ministerie van Financiën. ''Als Portugal aanspraak maakt op het fonds, zal dat goed zijn voor Spanje, omdat dit land veel gevolgen kan ondervinden van de situatie in Portugal.''

Ook analisten menen dat Portugal na Ierland aan de beurt is om een beroep te doen op het Europese noodfonds.

Onwaar

Portugal heeft ontkend dat de eurolanden en de Europese Centrale Bank (ECB) druk uitoefenen op het land om noodhulp aan te vragen. Dat zei de Portugese overheid vrijdag. ''Dit artikel is volledig onwaar en mist onderbouwing'', aldus een woordvoerder van de Portugese regering.

Ook de Europese Commissie zei vrijdag dat er geen druk op Lissabon wordt uitgeoefend. ''We hebben geen weet van druk op Portugal om hulp te zoeken'', aldus een woordvoerder van de commissie tegen persbureau Bloomberg.

Het Duitse ministerie van Financiën ontkende vrijdag eveneens dat druk op Portugal wordt uitgeoefend. ''Dat is helemaal niet de positie van het ministerie'', aldus een woordvoerder.

Bezuinigingen

Het Portugese parlement buigt zich vrijdag over een pakket bezuinigingen om het begrotingstekort terug te dringen van 7,3 procent dit jaar naar 4,6 procent volgend jaar.

Volgens Financial Times Deutschland zou een steunaanvraag van Portugal vooral gunstig zijn voor Spanje omdat dat land veel Portugese staatsobligaties bezit.

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero zei vrijdag dat Spanje niet om steun zal vragen. Er is volgens hem geen scenario denkbaar waarbij een steunaanvraag door Spanje zal plaatsvinden. ''Zij die dit idee naar buiten brengen, dragen niet bij aan de rust'', aldus Zapatero.