AMSTERDAM - Als het aan oud-voetballer Eric Cantona en aan de Belgische filmmaakster Geraldine Feuillien ligt, haalt u 7 december uw bankrekening leeg.

Beiden vinden dat banken alsnog gestraft moeten worden voor de economische crisis, nu blijkt dat er naar hun idee te weinig maatregelen zijn genomen die het oude systeem hadden kunnen veranderen.

De Franse oud-voetballer van onder meer Manchester United deed zijn oproep vorige maand in een interview. “Als 20 miljoen mensen al hun geld afhalen, crasht het systeem. Dan pas krijgen we revolutie in de financiële sector”, aldus Cantona. "Kill the banks", luidde zijn boodschap.

Bankrun2010.com

Zijn oproep werd opgepikt door de Belgische Feuillien die de website www.bankrun2010.com oprichtte. Daarop roept ze rekeninghouders op om 7 december hun geld bij de banken weg te halen.

"Onze politici kunnen niet zowel de belangen van de financiële instellingen als die van hun burgers dienen", aldus de website. "Het is dus tijd dat wij ze eraan herinneren dat ze gekozen zijn om de burgers te dienen."

De Facebookpagina waarop wordt opgeroepen tot de bankrun heeft al ruim dertienduizend fans.

DSB

In Nederland leidde in maart 2009 de oproep van Stichting Hypotheekleed-voorziter Pieter Lakeman ertoe dat DSB-klanten massaal hun rekeningen plunderen. Dat had als gevolg dat de bank van Dirk Scheringa instortte.

Ook in België maken mensen zich zorgen. “Deze actie kan ons fragiele financiële systeem destabiliseren", zegt Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van de Belgische benkenfederatie Febelfin, in De Tijd.