AMSTERDAM - De Europese Unie wil volgend jaar nieuwe en betere stresstests uitvoeren op zijn banken. Voortaan zullen de testen jaarlijks plaatsvinden, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie donderdag.

"We leggen de laatste hand aan nieuwe methodes voor de tests, en proberen lering te trekken uit de tests die dit jaar werden gedaan", zegt de Europese woordvoerder voor financiele dienstverlening Chantal Hughes donderdag tijdens een persbriefing. "We hopen de tests ieder jaar te kunnen uitvoeren."

Een woordvoerder van de Europees Commissaris Michel Barnier (Interne Markt) zei verder dat er wordt nagedacht over manieren om de testmethode te verfijnen.

Liquiditeit

Nationale toezichthouders op de financiële sector willen niet dat er in de stresstest ook gekeken wordt naar de liquiditeit, zo zei een EU-bron van persbureau Reuters donderdag.

De Europese Commissie dringt juist aan op die toevoeging. De liquiditeit geeft aan in welke mate een onderneming haar lopende betalingsverplichtingen kan voldoen. Het is een belangrijke maatstaf geworden sinds het uitbreken van de kredietcrisis medio 2007.

De Britse bank Northern Rock kon bijvoorbeeld niet meer aan geld komen en moest worden genationaliseerd.

Slagen

De Europese toezichthouder op de financiële sector, CEBS, voerde in juli samen met de Europese Centrale Bank een stresstest uit bij 91 banken.

Zeven van de banken die tegen het licht werden gehouden, slaagden niet. Het ging om vijf Spaanse, een Duitse en een Griekse bank.