DEN HAAG - Stakende postbodes hebben donderdag in een bioscoop in Den Haag een petitie overhandigd aan minister Henk Kamp van Sociale Zaken en staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken.

Zij vragen de bewindslieden in te grijpen in de postmarkt, omdat de liberalisering volgens hen totaal is mislukt. De petitie was ondertekend door 15.000 mensen.

Bleker is bezorgd over de situatie op de postmarkt. Dat is ook een van de redenen dat hij en minister Kamp Ruud Vreeman hebben aangesteld als verkenner in de conflicten op de postmarkt.

''Mooie verwachtingen kunnen we niet wekken'', zei de staatssecretaris die de bemiddelingspogingen van Vreeman afwacht. Bleker zei een bijzondere band te hebben met het vak, omdat zijn vader vroeger postbode was.

Bezorgd

Niet alleen postbodes hebben de petitie ondertekend. ''Veel mensen zijn bezorgd, zij willen dat hun post op een normale manier wordt thuisbezorgd'', zei een vakbondsonderhandelaar. ''Dit is een probleem van iedereen in Nederland'', zei ook minister Kamp. ''Iedereen kent wel iemand die bij de post werkt. En TNT is een bijzonder bedrijf, omdat we allemaal klant zijn.''

De postbodes van TNT staken donderdag en vrijdag uit protest tegen de 3100 gedwongen ontslagen die bij het postbedrijf vallen door de reorganisatie. Vorige week legden zij het werk al een dag neer en demonstreerden duizenden postbodes in Den Haag.

Registreren

Hoeveel postbodes donderdag staakten, kon vakbond Abvakabo nog niet zeggen. ''Stakers kunnen zich donderdag en vrijdag digitaal laten registreren'', aldus een woordvoerster.

In de bioscoop in Den Haag volgen ongeveer tweehonderd postbodes het debat in de Tweede Kamer over de postmarkt. De bioscoopzaal was lang niet vol.