BERLIJN - De Duitse economie verkeert in een uitstekende conditie met een groei die gestuwd wordt door de binnenlandse vraag. De werkloosheid in het land is aan het dalen. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Rainer Brüderle donderdag gezegd.

''Duitsers zijn in een stemming om te groeien. We investeren weer, we consumeren weer, het gaat goed met de mensen'', aldus Brüderle in een toespraak voor het parlement. Ook de kerstverkopen hebben volgens hem een goede start gemaakt.

Eerder deze week bleek dat het vertrouwen onder Duitse ondernemers in oktober flink was gestegen, ondanks alle onrust over de overheidsfinanciën in Europa.

Werklozen

Volgens Brüderle draagt de binnenlandse vraag nu voor meer dan de helft bij aan de totale groei. Volgend jaar loopt dit op tot 90 procent. ''De export heeft het herstel in gang gezet en nu versterkt de binnenlandse vraag de groei'', aldus de minister.

De werkloosheid daalde in oktober tot onder de politiek gevoelige grens van 3 miljoen, het laagste niveau in achttien jaar. ''Zelfs het aantal langdurig werklozen neemt af, dat is nog nooit eerder voorgekomen'', aldus de minister.