TOKIO - De groei van de Japanse export bedroeg in oktober 7,8 procent op jaarbasis, de achtste maand op rij dat de groei is afgezwakt. Vergeleken met de voorgaande maand kwam de export nagenoeg tot stilstand. Dat heeft de Japanse overheid donderdag bekendgemaakt.

De afzwakking werd vooral veroorzaakt door de dure yen. Daardoor kunnen Japanse exporteurs van goederen zoals auto's en consumentenelektronica minder concurrerend zijn.

De groei van de uitvoer naar de Verenigde Staten bedroeg in oktober 4,7 procent. In september was dit nog 10,4 procent. De export naar Europa daalde met 1,9 procent, de eerste afname in bijna een jaar. Maar dat werd goedgemaakt door China, de grootste exportmarkt voor Japan, met een plus van 17,5 procent.

VS

De Verenigde Staten zijn opgezadeld met een zware schuldenlast en de banenmarkt zal daar naar verwachting slechts een bescheiden herstel tonen, aldus Seiji Nakamura, lid van de centrale bank van Japan.

Veel economen voorzien dat de Japanse economie in het huidige kwartaal en in het eerste kwartaal van volgend jaar zal stagneren of zelfs krimpen. In het derde kwartaal bedroeg de economische groei nog 3,9 procent.

Maar dat kwam voor een belangrijk deel door stimuleringsmaatregelen van de overheid, die inmiddels zijn afgelopen.