HAARLEM - De rechtbank in Haarlem buigt zich donderdag en vrijdag tijdens extra regiezittingen over de omvangrijke vastgoedfraudezaak rond Philips Pensioenfonds en Bouwfonds. Onder andere hoofdverdachten Jan van V. en Nico V. zijn daarvoor opgeroepen.

Afgelopen zomer trok de rechtbank al vijf zittingsdagen uit voor de start van de strafzaak tegen ongeveer vijftien verdachten. Oud-Bouwfondsdirecteur Jan van V. hulde zich toen in stilzwijgen over de beschuldigingen van justitie aan zijn adres.

Justitie ziet Van V. als initiator van en spil in de fraude en verdenkt hem van miljoenenverduistering, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

OM

Het Openbaar Ministerie (OM) had oorspronkelijk circa 125 verdachten op de korrel, die samen meer dan 200 miljoen euro zouden hebben ontvangen voor het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten.

Gezien de omvang heeft het OM besloten met een aantal verdachten te schikken. Vorig jaar december legde de rechtbank in de affaire al celstraffen van zestien maanden op aan twee projectontwikkelaars.