ROTTERDAM - Ondernemers denken dat het de komende twee jaar steeds moeilijker wordt om te groeien, ondanks het economische herstel. Dat is een van de belangrijkste conclusies in een woensdag gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau Ernst & Young.

De ondernemers verwachten vooral dat de concurrentiestrijd de komende jaren toeneemt. ''Waar vroeger marktgroei en economisch herstel vaak resulteerden in herstel van marges, verwachten ondernemingen nu blijvende prijs- en margedruk'', aldus de onderzoekers.

Het belang van opkomende markten in de groeiplannen van ondernemingen neemt nog steeds toe.

Maar dat gaat wel ten koste van volgroeide markten als West-Europa en de Verenigde Staten. Dit geldt ook voor Nederlandse ondernemingen.

Die zien de komende twee jaar wederom meer groeipotentieel in China, Rusland en India, hoewel de aandacht voor West- en Oost-Europa als afzetmarkt nog steeds vele malen groter blijft.

''Opkomende markten bieden een enorm groeipotentieel, maar de toenemende concurrentie op de internationale markten resulteert in een complex pakket aan uitdagingen'', aldus Ernst & Young.