Elke week in Update Duurzaam een overzicht van opmerkelijke ‘groene’ (uitvin)dingen. Met deze week onder andere: muren die zonlicht bewaren als warmte, een stomerij vanuit je klerenkast en de recyclemachine van Coca-Cola.

Duurzaam de dag beginnen doe je onder de douche. Althans, als we een concept van ontwerper Frank Guo mogen geloven.

Hij ontwierp een wand tussen douche en wastafel en toilet die water bespaart terwijl de gebruiker op het warme water wacht. Normaal verdwijnt het nog koude water in het afvoerputje, maar het BRS Shower System slaat dit water op in een doorzichtig reservoir dat dient als wand.

Wanneer het water warm is, geeft het systeem een seintje en met een druk op de knop geniet je van een duurzame douche. Het ontwerp is niet onopgemerkt gebleven. Guo won met zijn concept een Liteon Award.

updateduurzaam3

Stomerij in de kledingkast

Klaar met douchen? Kleren aan! Gelukkig heb je je kleding gisteren nog in een persoonlijke stomerij gehangen, gewoon in de kledingkast. Minsung Bae kwam met dit idee en het is helaas nog niet uitgevoerd, maar de vooruitzichten zijn prachtig.

Zo maakt het systeem door luchtdruk, ozon en luchtvochtigheid je kleren schoon. En er komt geen enkele vorm van chemicaliën bij kijken. Goed voor het milieu dus. Bovendien bespaart het de nodige ritjes naar de stomerij en een paar flinke wasbeurten.

Sunflower

Tijd om naar werk te gaan, maar niet zonder de lunch ingepakt te hebben. De Sunflower maakt eten warm of koud met de kracht van de zon. Dit concept maakt een magnetron of een koelkast voor kleine porties overbodig.

Industrieel ontwerpster Edita Barabas bedacht zonnepanelen die je op een lunchbox legt, waarna deze panelen de zonne-energie omzetten in elektriciteit om voedsel te verwarmen of te koelen.

updateduurzaam2

RavenSkin

Eenmaal terug van werk wil menig persoon lekker voor de televisie neerploffen om daarna in een warm bed te genieten van de nachtrust. Ecobedrijf RavenBrick is bezig met een technologie die het huiseigenaren mogelijk maakt de hoeveelheid zonlicht in huis te controleren, zodat het ’s avonds in de vorm van warmte is te gebruiken.

Dit doet het bedrijf door zonlicht op een muur om te zetten naar infraroodstraling die alleen het huis binnendringen wanneer de gebruiker dat wil. Zo is een huis overdag koel, en ’s avonds warm te houden. Voor het systeem, genaamd RavenSkin, is een patentaanvraag ingediend.

Recyclen met Coca-Cola

Coca-Cola doet een duit in het zakje als het om duurzaamheid gaat. In Amerika test het frisdrankconcern een nieuwe manier van recyclen onder de naam ‘Reimagine‘, een machine die zowel aluminium blikjes als PET-flessen tegelijk kan recyclen.

De machine scheidt beide materialen. Een scanner herkent de materialen en blaast door middel van luchtdruk de overige materialen van de lopende band af. Vervolgens worden de blikjes en PET-flessen platgewalst.

Op deze manier biedt Reimagine ruimte voor 65.000 blikjes en 18.000 PET-flessen. De geplette materialen worden ingezet om nieuwe verpakkingen te maken. Vanaf 30 november start in de staat Texas een pilot met de nieuwe machine.

Updateduurzaam1