LONDEN - De kosten van het verzekeren van Spaans, Portugees en Belgisch staatspapier tegen wanbetaling zijn woensdag naar recordhoogten gestegen door de angst dat de Ierse schuldencrisis over zal slaan op andere zwakke Europese landen.

''De vrees voor besmetting dringt door op de obligatiemarkten, ondanks de reddingsoperatie voor Ierland eerder deze week'', aldus Gavan Nolan, analist bij onderzoeksbureau Markit.

Vijfjarige zogenoemde credit default swaps (CDS) op Portugese staatsobligaties stegen woensdag 21 basispunten tot 510 basispunten. Dat betekent dat het 510.000 euro kost om voor 10 miljoen euro aan staatsleningen van dit land te beschermen.

Een CDS is een instrument waarmee beleggers zich kunnen beschermen tegen betalingsverzuim van een lener. De prijs van een CDS drukt uit hoe hoog beleggers het risico schatten dat een land zijn leningen niet kan aflossen.

Rente

Ondertussen klom de rente op Spaanse staatsleningen tot boven de 5 procent, het hoogste niveau sinds het voorjaar van 2002. De euro daalde tot 1,3284 dollar, de laagste stand in twee maanden.

''Het risico blijft neerwaarts. De euro is erg kwetsbaar voor de crisis in Ierland en de angst dat Portugal de volgende is'', aldus Niels Christensen, valutastrateeg bij Nordea in Kopenhagen.