DEN HAAG - De Consumentenbond en de vakbonden van artiesten roepen de Nederlandse politiek op om zich principieel uit te spreken tegen een verbod op downloaden voor privégebruik. Wel willen ze de huidige thuiskopieregeling moderniseren.

Nu krijgen de artiesten een vergoeding voor hun auteursrecht uit een heffing bij de verkoop van een blanco cd of dvd.

De Consumentenbond, de Ntb (vakbond voor musici en acteurs) en FNV Kiem stellen voor om dat niet langer te doen op de schijfjes, maar door een heffing van ongeveer vijf euro op apparaten als MP3-spelers of harddiskrecorders. Dat zou jaarlijks minstens 30 miljoen euro moeten opleveren voor de artiesten.

De Consumentenbond en de artiestenbonden willen zo voorkomen dat de politiek kiest voor een downloadverbod. Een parlementaire werkgroep auteursrecht heeft dit voorgesteld, maar de Tweede Kamer heeft zich er nog niet over uitgesproken.

Vergoedingen

Volgens de Consumentenbond en de vakbonden kampen auteurs en uitvoerenden nu met een dramatische daling van de vergoedingen die ze krijgen voor de auteursrechten. Deze organisaties willen voorkomen dat de consument niet langer gratis kan downloaden voor eigen gebruik.

Een verbod op downloaden zal gepaard gaan met een kopieerbeveiliging. Consumentenbond en de artiestenbonden vrezen dat dit de privacy kan aantasten.

Volgens de Consumentenbond blijkt uit een peiling onder de leden dat 91 procent kiest voor een vergoedingenstelsel boven een downloadverbod.