DEN HAAG - Ondernemers in de industrie verwachten volgend jaar 24 procent meer te investeren dan dit jaar.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar de investeringsverwachtingen van bedrijven in de industrie, dat dit najaar werd gehouden.

Vrijwel alle branches in de industrie verwachten een stijging. Vooral ondernemers in de chemische industrie zijn zeer positief. Zij verwachten een stijging van de investeringen met 70 procent.

Chemische industrie

De investeringen van de chemische industrie zijn de op een na hoogste binnen de industrie. In 2009 investeerde deze branche bijna 1,4 miljard euro.

Alleen in de voedings- en genotmiddelenindustrie werd met bijna 1,7 miljard euro nog meer geïnvesteerd. De ondernemers in deze branche verwachten in 2011 een stijging van de investeringen met 15 procent.

Dit jaar

Voor 2010 zijn de ondernemers in de industrie negatief gestemd. Ze verwachten 21 procent minder te investeren dan vorig jaar. Het meest negatief zijn de ondernemers in de basismetaal en metaalproductenindustrie. Zij voorzien een ruime halvering van de investeringen.

De verwachte daling van de investeringen is groter dan in het afgelopen voorjaar. Dat is onder meer toe te schrijven aan een verschuiving van de investeringen naar 2011 of latere jaren.