AMSTERDAM – Ierland zal de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds om minder dan 100 miljard euro aan steun vragen. Dat viel zondag op te maken uit uitspraken van minister van Financiën Brian Lenihan tegenover staatsomroep RTE Radio.

''Het bedrag waarom we zullen vragen zal zeker geen driecijferig getal zijn'', aldus Lenihan. Hij zal de Ierse regering zondagmiddag een principe-overeenkomst voor de steunaanvraag aanbevelen.

De bewindsman zei ook dat het langverwachte herstelplan voor de komende vier jaar in de loop van de komende week wordt onthuld. Het belangrijkste punt daarin is het voorkomen van het instorten van het Ierse banksysteem. Dat moet onder meer gebeuren aan de hand van een stresstest van alle banken die in problemen verkeren.

Groter dan Griekenland

Eerder schreef The Sunday Times nog dat de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) 120 miljard euro over hebben voor steun aan Ierland. Dat is 10 miljard euro meer dan de hulp aan Griekenland in mei van dit jaar.

Frankrijk en Duitsland willen dat Ierland in ruil voor de steun de vennootschapsbelasting verhoogd. Nu betalen bedrijven 12,5 procent belasting, veruit het laagste tarief in Europa. Ook moet er in de ogen van de geldschieters een nieuwe 'superbelasting' worden ingesteld voor de rijkste Ieren, onder wie bankiers en projectontwikkelaars die de huidige crisis zouden hebben veroorzaakt.

Van de vermeende steun van 120 miljard euro gaat volgens de bronnen de helft naar de banken. Allied Irish Banks zou 10 miljard euro tegemoet kunnen zien en wellicht helemaal genationaliseerd worden. Volgens The Sunday Times wordt het steunpakket aanstaande dinsdag onthuld.