AMSTERDAM - De waarde van Europees vastgoed is in het derde kwartaal licht gegroeid. Met name vastgoed in West-Europa ging er op vooruit. Dat blijkt vrijdag uit de European Valuation Monitor van vastgoedbureau CB Richard Ellis.

De groei over het derde kwartaal bedroeg 0,3 procent vergeleken met een kwartaal eerder. Voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal kwam die toename voor rekening van de winkelsector.

De Britse vastgoedmarkt deed het het beste. Het vastgoed in de Europese ‘probleemlanden’ Griekenland, Ierland en Portugal daalde in waarde. Vastgoed in de Benelux zakte eveneens in waarde, onder meer veroorzaakt door zwakke resultaten op de Nederlandse kantorenmarkt.

Nieuw winkels

Uit een andere studie van vastgoedadviseur CBRE, die ook vrijdag gepubliceerd werd, blijkt dat internationale retailers optimistischer zijn geworden over het economische klimaat.

Driekwart van de ondervraagde retailers is van plan in 2011 vijf of meer nieuwe winkels te openen. Vorig jaar had minder dan de helft dergelijke uitbreidingsplannen.

Nederland

Een kwart van de ondervraagden richt zich bij uitbreiding ook op Nederland. Daarmee neemt ons land de elfde plaats in op de ranglijst van de 56 favoriete landen voor uitbreiding.

Duitsland staat net als vorig jaar bovenaan; 41 procent van de ondervraagden heeft interesse nieuwe winkels te openen in dat land.

CBRE is een vastgoedadviseur met zo’n 30.000 werknemers in dienst. Het bedrijf heeft een beursnotering in New York.