AMSTERDAM – Duitsland wil dat Ierland voor aanstaande dinsdag Europa om financiële hulp vraagt. Daarmee moet het land de onrust op de financiële markten verminderen. Ook andere Europese ministers voeren dit weekend onderhandelingen.

Dat meldt persbureau Bloomberg zondag, op basis van een hoge Duitse ambtenaar die anoniem wil blijven. Dinsdag is er een bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën.

De financiële markten zijn al dagen volatiel vanwege zorgen om het Ierse schuldpapier. Als dat zo doorgaat, komt het crisisplan van de Duitse bondskanselier Angela Merkel om over te gaan tot afschrijvingen in gevaar.

Internationale media zoals The Wall Street Journal en de Financial Times berichten zondag dat ook andere Europese landen de druk op Ierland gaan opvoeren.

De Europese ministers zouden dit weekend druk aan het onderhandelen zijn over de vraag of Ierland maandag voor het openen van de beurzen om financiële bijstand moet vragen.

Geruchten

De Ierse minister van Financiën Brian Lenihan zal zich verzetten tegen de druk een beroep te doen op het EU-noodfonds, melden de media.

Geruchten doen de ronde dat Ierland de Europese Unie al om hulp heeft gevraagd. Ierland zelf ontkent dat er gesprekken over Europees geld gaande zijn.

Ook de Europese Commissie weerspreekt dat er een plan klaar zou liggen om Dublin met 80 miljard euro bij te springen.