CAIRO - Doordat Kerst en Nieuwjaar dit jaar allebei in een weekeinde vallen, loopt het 'kerstseizoen' voor de reisbranche drie tot wel vier weken in plaats van de standaard twee weken.

Traditiegetrouw zijn week 50 en 51 de weken waarin de meeste mensen erop uit trekken. Dat blijft zo, maar er is een behoorlijke verschuiving zichtbaar naar de laatste week van 2010 en de eerste week van 2011.

Dat blijkt uit cijfers van GfK Retail & Technology die vrijdag tijdens het ANVR-jaarcongres in Egypte werden gepresenteerd.

Daling

In de week voorafgaand aan Kerst trekken 15 procent minder mensen erop uit dan vorig jaar. De week daarvoor laat een daling zien van 17 procent ten opzichte van 2009. De laatste week van het jaar doet het een stuk beter met een plus van 36 procent. ''Dan is bijna iedereen vrij'', verklaart onderzoeker Judith Manenschijn van GfK.

Volgens bestuursvoorzitter Joost Romeijn van Sundio, marktleider in wintersportvakanties met merken als Sunweb, Jiba en Husk voor studenten, vertoont de eerste week van het nieuwe jaar ook duidelijk groei.

''Die verschuiving naar de week tussen Kerst en oud en nieuw zien wij niet zo. We zien wel dat de laatste drie weken van het jaar het al met al aardig doen, maar normaal doe je dit in twee weken.'' Dat de eerste week van januari het goed doet, is een welkome extra.

Winterseizoen

De branche kan wel wat goed nieuws gebruiken na een slecht jaar en het gaat de goede kant op. De boekingen voor alle reizen in het winterseizoen, dus ook de zonvakanties, plussen ten opzichte van vorig jaar.

Tot nu toe boekten 2,5 procent meer mensen een reis, de omzet zit 10 procent boven het niveau van vorig jaar. Het gemiddelde bedrag dat mensen uitgeven gaat mee omhoog en komt uit op 691 euro tegen 644 euro een jaar eerder.

Romeijn bevestigt dit beeld. ''Mensen gaan steeds vaker niet meer een hele week op wintersport, maar een lang weekeinde of een midweek even sneeuw snuiven.'' Dat willen ze dan wel in luxe doen. ''Niet meer in een kippenhok in Frankrijk maar een goed drie- of viersterrenappartement.''

Korter

Volgens de topman van Sundio vieren mensen als ze korter gaan de vakantie alsof ze een week weg zijn. ''Ze halen alles uit de kast.'' Skiën met de zaak, wat vorig jaar 'not done' was, is volgens Romeijn ook terug van weggeweest.

Bij de wintersport blijft Tirol de nummer één en pakt er zelfs nog 3 procent bij. De Franse Alpen zijn een goede tweede, maar leveren dit jaar 7 procent in. Salzburgerland is een veel kleinere bestemming maar wint 20 procent. Volgens Romeijn raakt Frankrijk bij studenten uit de gratie in het voordeel van Tirol. De reden laat zich raden: ''Feesten, feesten, feesten.''