AMSTERDAM – Leiders op de G20-top in Seoul hebben gefaald om een oplossing te vinden voor bijvoorbeeld de dreigende valutaoorlog. Dit meldt de Financial Times vrijdag.

Regeringsleiders hebben vrijdag een persbericht uitgegeven waarin ze zeggen een aantal richtlijnen te zijn overeengekomen. Toch kon niemand uitleggen hoe deze richtlijnen de dreigende globale problemen moeten verhelpen, volgens de Britse zakenkrant.

“Je kan aan het slechte taalgebruik zien hoe moeilijk de onderhandelingen waren”, verklaart een Britse deelnemer. Na de hele nacht aan de onderhandelingstafel te hebben gezeten zou er geen voortgang zijn gemaakt tussen de Amerikanen en de Chinezen over een overeenkomst.

Ondanks het falen van regeringsleiders om concrete afspraken te maken zou onder druk van onder andere de Amerikanen en de Britten zijn gekozen voor een positievere boodschap volgens de FT. Zo zou het tenminste lijken alsof er vooruitgang wordt geboekt.

Stabiliseren

Desalniettemin blijven regeringsleiders positief. “Het werk wat we doen zal niet altijd dramatisch lijken, maar stap voor stap maken we sterkere internationale mechanismen en instituties die gaan helpen om de economie te stabiliseren”, verklaart de Amerikaanse president Barack Obama.

De Britse premier, David Cameron, benadrukt dat de spanningen over de valuta’s en handelstekorten niet binnen een nacht kunnen worden opgelost.

Devaluatie

Verder herhaalden de twintig grootste industriële landen eerdere uitspraken. Overheden moeten zich onthouden van een competitieve devaluatie van de valuta. Alle deelnemende landen konden zich hierin vinden.

Ondanks beschuldigingen over en weer op de valutamarkt houden alle landen vol dat de onderliggende economische waarde door hun valuta wordt vertegenwoordigd.

Basel

Tussen neus en lippen door werd ook een akkoord bereikt over nieuwe regelgeving voor de financiële sector, het zogenoemde Basel III-akkoord. ''Dit nieuwe raamwerk zal een robuuster financieel systeem garanderen, door de vroegere excessen van de financiële sector in te dammen'', aldus de regeringsleiders in de verklaring.