WIESBADEN - De Duitse economie is in het derde kwartaal verder gegroeid. De groeicijfers die vrijdag werden gepubliceerd door het Duitse statistisch bureau Destatis waren kleiner dan in het vorige kwartaal, maar wel beter dan verwacht.

Ten opzichte van het tweede kwartaal groeide de grootste economie van Europa met 0,7 procent. In vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar geleden bedroeg de groei 3,9 procent. Door persbureau Reuters geraadpleegde analisten rekenden gemiddeld op een groei op jaarbasis van 3,7 procent.

De groeicijfers voor het tweede kwartaal werden opwaarts bijgesteld. Op jaarbasis bedroeg de economische expansie toen 4,3 procent, waar eerder 4,1 procent was gemeld.

Volgens het Duitse statistiekbureau Destatis is de groei van de Duitse economie gelijk verdeeld over de verschillende onderdelen van de economie. Zowel de export, als de bedrijfsinvesteringen, als de uitgaven door Duitse consumenten en de overheid leverden een bijdrage.

Goede tijden

''De goede tijden blijven. De eerste raming van de Duitse economische groei in het derde kwartaal bevestigde een excellente groeiprestatie.'' Dat concludeert ING-econoom Carsten Brzeski.

''Sommigen zouden het groeicijfer als een vertraging kunnen aanmerken, naar onze mening past 'normalisatie' beter.'' De groei in het tweede kwartaal was volgens hem een eenmalige gebeurtenis die zich niet snel zal herhalen.

Frankrijk

De Franse economie is in het derde kwartaal minder hard gegroeid dan verwacht. Dat blijkt vrijdag uit voorlopige cijfers van statistiekbureau Insee.

In het afgelopen kwartaal was sprake van een groei van 0,4 procent, waar economen vooraf rekenden op een groei van de economie met 0,5 procent. In het tweede kwartaal groeide de Franse economie nog met 0,7 procent.

Na deze opvallend sterke groei van de tweede economie van Europa rekenden veel economen de afgelopen tijd al op een lichte vertraging van het herstel. De Franse centrale bank maakte dinsdag bekend dat de economie in het laatste kwartaal van het jaar waarschijnlijk met 0,5 procent zal groeien.