SEOUL - De top van de G20, de belangrijkste economieën ter wereld, voerde donderdag moeizame gesprekken over de valutaconflicten in de wereld en over de vraag hoe de economie kan worden gestabiliseerd. De zwaarte van deze opgave werd op de eerste dag van de tweedaagse bijeenkomst in Seoul onderstreept door de schuldenkwestie van Ierland.

Maar de Europese Unie is bereid om het land, dat in zware financiële problemen verkeert, te helpen als dat nodig is, liet voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie weten tijdens de G20-top.

De leiders hopen de spanningen rond de valutaconflicten, veroorzaakt door de onbalans tussen rijke landen die het van de export moeten hebben en met schulden overladen importlanden, te verzachten.

''De hardnekkigheid van deze onbalans is een probleem voor de langere termijn en moet aangepakt worden'', zei de Canadese premier Stephen Harper.

Valuta

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner uitte donderdag opnieuw kritiek op het valutabeleid van China. Als Peking geen actie onderneemt om de waarde van de yuan te laten stijgen, zullen de inflatie en de grondstofprijzen nog verder oplopen, waarschuwde hij.

Washington dringt er al langer op aan dat Peking de yuan flink opwaardeert, zodat Amerikaanse exporteurs niet langer benadeeld worden door goedkope producten van hun Chinese concurrenten.

Flexibeler

Volgens een voorlopig voorstel willen de G20-leiders dat wisselkoersen op een flexibelere wijze vastgesteld worden. De landen die hun starre valutabeleid niet aanpassen, creëren volgens Geithner nog meer problemen voor de landen die wel flexibele wisselkoersen hanteren.

Andersom wordt de VS net zo goed beschuldigd van het kunstmatig laag houden van de dollar om de export van Amerikaanse goederen te stimuleren. ''De Verenigde Staten zouden dat nooit doen. Wij zouden onze valuta nooit verzwakken om een concurrentievoordeel te behalen of om de economie te laten groeien'', reageerde Geithner.

Samenwerken

De Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Hu Jintao beloofden elkaar donderdag om samen te werken om de spanningen tussen de landen te verminderen. Volgens Hu is Peking ''vastberaden om een hervorming van het valutabeleid door te voeren, maar daarvoor is wel een gezonde wereldeconomie nodig''.

Ook Duitsland en de VS gaan nauwer samenwerken om het herstel van de wereldeconomie te ondersteunen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak tijdens een ontmoeting met Obama van een ''gemeenschappelijke verantwoordelijkheid''.