AMSTERDAM - Eenzame medewerkers die klagen over een slechte werkplek zijn volgens hr-onderzoeker Effectory donderdag de belangrijkste valkuilen voor bedrijven die flexibel werken stimuleren. Aanleiding is de publiciteit rondom de zogeheten ‘Week van het Nieuwe Werken’.

Hele dagen thuiswerken blijkt volgens de onderzoekers, die claimen 300.000 werknemers te hebben gepeild, niet zo populair te zijn als vaak gedacht wordt. Vooral de uitwisseling van informatie met collega's en de onderlinge ondersteuning kunnen er volgens Effectory op achteruit gaan.

"Voor medewerkers is contact met collega's een van de belangrijkste motivators op het werk", aldus een woordvoerder van de marktonderzoeker. "Collega's zorgen voor plezier, betrokkenheid en een soepele samenwerking. Als deze omgang vermindert, kunnen medewerkers zich verloren voelen."

Betrokken

Bij thuiswerken maakt het veel uit of een werknemer betrokken is bij zijn werk, stellen de onderzoekers. "Heel betrokken medewerkers gaan veel meer uren draaien wanneer zij altijd toegang hebben tot hun werk. Ze verliezen daardoor aan vrijheid."

Medewerkers die minder betrokken zijn zouden zich juist veel vrijheid toe-eigenen, maar nemen weinig verantwoordelijkheid. "Ze werken thuis, maar doen ondertussen de was of zorgen voor de kinderen. Ze vertonen ontwijkend gedrag, iets wat velen wellicht uit hun studententijd kennen als 'studieontwijkend gedrag'."

Flexplek

Over flexplekken lopen de meningen volgens Effectory uiteen. In bedrijven die het nieuwe werken toepassen geven werknemers hun werkplek een lager cijfer (6,7 versus 6,9). Dat komt doordat flexplekken vaak als kostenbesparing worden zien, stellen de onderzoekers.

"Er zijn organisaties die voor slechts 60 procent van het personeelsbestand een werkplek faciliteren. Dit bespaart inderdaad kosten, maar medewerkers kunnen op drukke dagen geen plek vinden om goed te werken."

De onderzoekers zeggen ook organisaties te zien die flexplekken beschikbaar stellen voor al het personeel. "Opvallend is wel dat mensen meestal voor dezelfde plek kiezen: ze zoeken toch binding, een vertrouwd gevoel." Van kostenbesparing is dan nog maar weinig sprake.