AMSTERDAM - De topman van autoconcern Renault-Nissan, Carlos Ghosn, is hoopvol over een spoedige doorbraak van elektrische auto's. Volgens Ghosn zijn stimuleringsmiddelen binnen twee à drie jaar niet meer nodig, zegt hij donderdag in een interview met de NOS.

Renault-Nissan zet zelf zwaar in op elektrische auto's. Het komende jaar lanceert de Frans-Japanse autoalliantie drie volledig elektrische modellen, waaronder de Nissan Leaf.

Als van die auto’s 500.000 stuks worden verkocht is er sprake van een succes, aldus Ghosn. Over hulp van overheden heeft de Braziliaanse topman naar eigen zeggen niet te klagen. Volgens hem staan landen als Japan, Israël en Denemarken en steden zoals Amsterdam in de rij om samen te werken met Renault-Nissan.

Bezwaren

Ghons denkt dat het grootste bezwaar tegen elektrische auto's, de beperkte actieradius ten opzichte van traditionele verbrandingsmotoren, maar een beperkte rol speelt. De eerste mobiele telefoons - ‘van een kilo zwaar, waar maar 25 minuten mee kon worden gebeld’ - hebben het succes van mobiel bellen ook niet afgewend, stelt Ghosn optimistisch.

De topman zei eerder te verwachten dat tegen 2020 maar liefst 10 procent van alle verkochte auto's een elektrische aandrijving zal hebben, oftewel zo'n 7 miljoen stuks.

Overhyped

Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau JD Power kwam een week geleden met een pessimistischere vooruitblik, en waarschuwt voor het 'overhypen' van elektrische auto's.

JD Power: “Tenzij er grote veranderingen komen bij wetgeving, zoals kortingen op belastingen en strengere eisen aan brandstofverbruik, zien we nog geen massale acceptatie van de groene auto’s die er het komende decennium op de markt komen.”