SEOUL - De Europese Unie is bereid om Ierland, dat in zware financiële problemen verkeert, te helpen als dat nodig is. Dat zei voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie donderdag tijdens de G20-top in Seoul.

''Het is belangrijk om te weten dat we verschillende instrumenten hebben binnen de EU en de eurozone om op treden als dat nodig is'', aldus Barroso.

De Ierse regering maakt binnenkort een vierjarenplan bekend waarin voor 15 miljard euro moet worden bezuinigd. De regering verwacht dat er genoeg steun in het parlement is om de plannen te kunnen doorvoeren. Ierland zucht onder een enorme staatsschuld, een fors begrotingstekort en een hoge werkloosheid.

Vangnet

Tijdens een debat in de Tweede Kamer informeerden onder meer VVD, CDA, PVV en SP bij minister Jan Kees de Jager (Financiën) bezorgd naar de financiële situatie van Ierland. Gedoogpartij PVV van het minderheidskabinet van VVD en CDA is tegen hulp van Nederland.

''Geen euro mag naar Ierland'', aldus PVV'er Tony van Dijck. ''Europa, en Nederland, is geen vangnet voor landen die er met de pet naar gooien.''

Eigen belang

De Jager zei de zorgen van de Kamer te delen. Maar volgens hem is Ierland al flink bezig om orde op zaken te stellen. Richting de PVV zei de minister dat het verlenen van steun ook in het eigen belang van Nederland is.

Als de stabiliteit van de eurozone in gevaar komt, heeft onze economie, die erg op export is gericht, daar veel last van.

Noodfonds

Verder stelde De Jager dat een beroep op het noodfonds van de eurolanden Nederland in principe geen geld kost. Het fonds bestaat uit het verlenen van garanties, zodat een euroland in problemen geld kan lenen om de boel draaiende te houden.

Alleen als het misgaat en leningen niet worden afgelost, kan het geld kosten. Maar volgens de minister is het noodfonds juist bedoeld om te voorkomen dat het misgaat.

Dag tot dag

De Jager benadrukte dat Ierland nog niet om hulp heeft gevraagd. Dat werd donderdag ook door een woordvoerder van de Europese Commissie onderstreept. ''We volgen de situatie van dag tot dag'', aldus de zegsman.

De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds hebben een noodfonds van 750 miljard euro achter de hand om eurolanden zo nodig te helpen. Het fonds werd afgelopen voorjaar ingesteld.