MIDDELBURG - Het Zeeuwse energiebedrijf Delta trekt zich terug uit de productie van zonnecellen en zet dochteronderneming Solland Solar in Heerlen in de etalage.

Delta meldde eerder dit jaar dat de verliezen bij Solland hardnekkiger zijn dan verwacht en stelde een afwaardering in het vooruitzicht. Die afboeking bedraagt naar verwachting 200 tot 250 miljoen euro, meldde Delta woensdag.

Delta verwierf zijn belang in Solland begin 2007. Toen waren de vooruitzichten voor de branche van de zonnecellen rooskleuriger dan nu, aldus Delta.

Niet verantwoord

Topman Peter Boerma van Delta zegt dat verdere investeringen in Solland Solar voor zijn onderneming in de huidige marktomstandigheden niet verantwoord zijn. Hij wijst er wel op dat binnen Solland veel kennis is op gebouwd.

Dat maakt het bedrijf aantrekkelijk voor anderen, die wel de ''benodigde schaalgrootte’’ willen realiseren.

Investeren

Het terugtrekken uit de productie van zonnecellen betekent volgens Boerma niet, dat Delta niet meer investeert in zonne-energie. Delta wil nog steeds investeren in zonneparken om stroom op te wekken en stimuleert het aanbrengen van zonnepanelen.

Boerma doet geen uitspraak over de te verwachten opbrengst van de verkoop van Solland. Het af te boeken bedrag heeft volgens hem niet uitsluitend betrekking op Solland.