AMSTERDAM - Nederlandse pensioenfondsen vrezen een miljardenrekening als de Europese Commissie haar plannen voor de aanpak van derivaten doorzet. Dat blijkt woensdag volgens het Financieele Dagblad uit een brief van een aantal pensioenuitvoerders.

Na de kredietcrisis werd besloten dat Europese beleggers vanaf 2012 de handel in alle derivaten, zoals het indekken tegen valutaschommelingen en kredietverzekeringen, via een centrale instantie ('clearinghouse') moet lopen. Hierdoor moeten de risico's op de derivatenmarkt (waarde 615 miljard euro) worden ingedamd.

De Nederlandse pensioenfondsen, samen goed voor 750 miljard euro aan belegd vermogen, moeten voor dit systeem wel betalen en onderpand afdragen. Dat zou volgens een eerste ruwe schatting van de uitvoerders van de fondsen 1,5 miljard euro tot 4,5 miljard euro aan extra kosten opleveren. Brussel hoopt juist dat een herhaling van de kredietcrisis, en de daarmee gepaard gaande miljardenverliezen, worden voorkomen.

Multinationals kwamen al eerder in het geweer tegen de nieuwe derivatenregels en kregen als tegemoetkoming een gedeeltelijke uitzonderingspositie. De pensioenfondsen hopen nu dat het Europees Parlement en de Europese Raad, waar het wetsvoorstel inmiddels ter goedkeuring ligt, hen ook ontziet.