AMSTERDAM - Voor 50-plussers wordt het de komende jaren moeilijker om aan een baan te komen dan vorig jaar, terwijl dat het hoogtepunt van de crisis was.

Dat schrijft Trouw op basis van de jaarlijkse peilingen onder arbeidsexperts en de Nederlandse bevolking die de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) woensdag presenteert.

Van de ouderen die hun baan kwijtraken zou slechts acht procent erin slagen binnen twee jaar weer aan werk te komen. Voorzitter van de RWI Pieter Jan Biesheuvel noemt hun situatie in de krant 'dramatisch'. Een plan van aanpak is volgens hem hard nodig.

Advies

De raad werkt aan een advies om de kansen voor ouderen te verbeteren. "Hun arbeidsdeelname groeit fors, het probleem is vooral om hen weer aan de slag te krijgen als ze werkloos zijn geworden."

De overheid moet volgens de meerderheid van de ondervraagden fors inzetten op educatie. Biesheuvel vindt dat ook. Ook pleiten arbeidsmarktdeskundigen volgens de krant voor een betere doorstroming van werk naar werk. Er zou te weinig vrijwillig van werkgever worden gewisseld.

Verder vinden arbeidsmarktdeskundigen net als een meerderheid van de rest van de bevolking dat de marktwerking op een lager pitje mag worden gezet.