NEW YORK - Internetgebruikers die zoeken via Google, krijgen voortaan sneller antwoord op hun vraag. Google kan de zoekmachine eindelijk wereldwijd uitbreiden met de nieuwe dienst Google Instant Preview. Dat heeft Google dinsdag bekendgemaakt.

De nieuwe functie maakt het mogelijk om een kijkje op een webpagina te nemen door op een vergrootglas te klikken op de pagina met de zoekresultaten.

De gebruiker krijgt dan een miniatuurweergave van de achterliggende pagina's met de zoekterm en krijgt zonder dat hij hoeft door te klikken een goed beeld van opmaak en inhoud.

''Het is de bedoeling dat de consument zo snel mogelijk de informatie krijgt die hij zoekt'', zei productmanager Raj Krishnan van Google.

Instant

Het internetbedrijf lanceerde eerder dit jaar Google Instant, waarbij de zoektermen tijdens het typen van de zoekopdracht al op het scherm verschijnen. ''Tot nu toe hadden al onze noviteiten met tekst te maken. Met Google Instant Preview proberen we de resultaten van de zoekopdrachten te visualiseren’’, aldus Krishnan.

Volgens Google zijn gebruikers van Google Instant Preview iets tevredener over de zoekresultaten die zij krijgen. Verder worden de zoekresultaten die de dienst levert, tot meer dan vier keer vaker dan normaal aangeklikt.

Preview

Google was al enige tijd aan het experimenteren met Google Instant Preview. Het internetbedrijf wil niet zeggen hoe lang die fase heeft geduurd. ''Maar het was technisch erg moeilijk om de nieuwe dienst te ontwikkelen’’, zei Krishnan. ''We zijn daarom heel erg blij dat we Google Instant Preview eindelijk hebben gelanceerd.''

Google is van plan om in de toekomst nog meer te investeren in de zoekmachine, zodat consumenten nog sneller aan informatie kunnen komen.

''Er ligt bijvoorbeeld een grote uitdaging op het gebied van mobiele telefoons'', aldus Krishnan. ''Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de introductie van nieuwe zoekapplicaties.''