AMSTERDAM - Nederlandse particuliere beleggers hebben sinds halverwege vorig jaar voor 150 miljoen euro in Zuid-Europese staatsobligaties en Iers staatspapier belegd. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Door de problemen rondom de overheidsfinanciën van de landen Ierland, Portugal, Griekenland, Italië en Spanje, zijn de koersen van de overheidsleningen van deze landen sterk gedaald.

"Nederlandse huishoudens hebben deze effecten hoogstwaarschijnlijk aangeschaft met het oog op toekomstige koerswinsten en vanwege het hoge rendement'', aldus DNB.

Twijfels

Voor medio 2009 staken Nederlandse particulieren nauwelijks geld in leningen van landen, waarover twijfels bestaan over de kredietwaardigheid.

DNB noemt de scherpe toename van deze beleggingen uitzonderlijk. Maar ze maken slechts een fractie uit van de totale beleggingsportefeuille van de Nederlandse huishoudens. Het totale effectenbezit bedroeg in september 88 miljard euro.

De totale aankoop van Iers staatspapier bedroeg tussen medio vorig jaar en afgelopen september 100 miljoen euro. De overige 50 miljoen investeerden de beleggers in Spaans, Grieks, Italiaans en Portugees staatspapier.