AMSTERDAM – De olieprijs komt in 2035 uit op 113 dollar per vat bij het huidige beleid, zo blijkt uit de jaarlijkse World Energy Outlook van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De stijging zal vooral voortkomen uit de toenemende energievraag vanuit China.

Op dit moment kost olie nog ongeveer 87 dollar per vat. Bij de verwachte toekomstige prijs is geen rekening gehouden met inflatie.

Niet-OESO landen zullen verantwoordelijk zijn voor zo’n 93 procent van de stijging van de energievraag. China, dat vorig jaar de positie als belangrijkste grootverbruiker heeft overgenomen van de Verenigde Staten, is goed voor ongeveer 36 procent van de toename van het wereldwijde energieverbruik.

Klimaatrisico's

“We kunnen het groeiende belang van China moeilijk overschatten”, aldus IEA-directeur Nobuo Tanaka. “Hoe het land reageert op klimaatrisico’s van het gebruik van fossiele brandstoffen heeft verstrekkende gevolgen voor de hele wereld.”

De vraag naar energie zal tussen 2008 en 2035 met 36 procent toenemen, gemiddeld 1,2 procent per jaar. De afgelopen 27 jaar steeg de vraag nog gemiddeld met twee procent per jaar.