HILVERSUM - De van omkoping en meineed verdachte zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen noemt het aanstaande strafproces tegen hem ''een complete schertsvertoning''. Hij zei dat maandag in de televisierubriek Pauw en Witteman.

Volgens de zakenman heeft het strafrechtelijk onderzoek tegen hem zijn reputatie inmiddels ''zwaar besmeurd''. Justitie verdenkt hem onder meer van omkoping van de voormalige directeur van het Havenbedrijf Rotterdam Willem Scholten.

Die zou steekpenningen van Van den Nieuwenhuyzen hebben gekregen in ruil voor bankgaranties aan RDM, het failliete bedrijf van Van den Nieuwenhuyzen. Scholten werd vorige maand door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot twaalf maanden cel waarvan vier voorwaardelijk wegens ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en oplichting.

Compensatie

Volgens Van den Nieuwenhuyzen kreeg zijn bedrijf een ''compensatie van 100 miljoen euro'' van het havenbedrijf omdat RDM op verzoek van China had afgezien van een duikbotenorder van vele miljarden aan Taiwan. Iedereen wist dat, daar was niks geheimzinnigs aan, aldus de zakenman.

Van den Nieuwenhuyzen wijst de beschuldigingen tegen zijn persoon stellig van de hand en hij zegt dit tijdens het proces te zullen aantonen. Hij is dan ook ''overtuigd van vrijspraak''. De voormalige 'bedrijvendokter' die tegenwoordig vanuit China zaken doet, noemde het proces ook ''politiek geïnspireerd''.

Er gebeurt teveel om het toeval te noemen, zei hij. De behandeling van de zaak tegen de zakenman begint op zijn vroegst in het voorjaar.