NEW DELHI - De Amerikaanse president Barack Obama staat achter de maatregel van de Federal Reserve (Fed) om 600 miljard dollar in de Amerikaanse economie te pompen.

''Dat is niet alleen goed voor de Verenigde Staten, maar voor de hele wereld'', zei Obama maandag tijdens zijn bezoek aan India.

De Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, heeft vorige week besloten tot aan medio volgend jaar voor dat bedrag aan staatsobligaties op te kopen.

Staatsleningen

Het is de bedoeling dat tot halverwege 2011 per maand voor circa 75 miljard aan staatsleningen wordt opgekocht. De Fed zal op gezette tijden het tempo en de omvang van de steunmaatregelen evalueren en het beleid zo nodig bijstellen, afhankelijk van het economische herstel.

Het besluit moet de rentekosten voor consumenten en bedrijven drukken en hen stimuleren meer uit te geven. Op die manier moet het economische herstel worden gestimuleerd. De Fed wil met de steunmaatregelen ook de hoge werkloosheid in de VS aanpakken.

Volgens Obama heeft de Fed een onafhankelijke rol in het reguleren van de Amerikaanse economie. Het besluit van de Fed leverde veel kritiek op in het buitenland. Vooral China, Duitsland en Brazilië zijn niet te spreken over de steunmaatregelen van de Fed.