AMSTERDAM – ABN Amro heeft zijn marktaandeel het afgelopen jaar flink zien toenemen op de hypotheekmarkt.

Ook ING noteert groei, terwijl SNS Reaal en Rabobank juist marktaandeel hebben ingeleverd. Dat blijkt uit cijfers over het derde kwartaal van adviesbureau IG&H.

ABN Amro boekt kwartaal op kwartaal volgens IG&H een gemiddelde groei van 25 procent. Dit is onder meer te danken aan de fusie met Fortis. “Fortis ziet hierdoor de productie bijna volledig opdrogen”, aldus her rapport.

Nationale Nederlanden

Binnen ING Groep, dat zijn marktaandeel met enkele procentpunten ziet stijgen, zijn het vooral Nationale Nederlanden, Westland Utrecht en ING Bank die voor de groei zorgen.

Voor de gehele hypotheekmarkt geldt dat voor het tweede achtereenvolgende kwartaal herstel te zien valt vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De hypotheekomzet kwam in het derde kwartaal uit op 17,4 miljard euro, tegenover 16,8 miljard euro vorig jaar.

Cumulatief

Cumulatief heeft de hypotheekmarkt tot en met september een omvang van 47,6 miljard euro. Als de trend zich voortzet, kom het bedrag over heel 2010 iets boven de 65 miljard euro uit.

Het aantal verkochte hypotheken blijft wel achter ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Waren dit er in het derde kwartaal van 2009 nog 69.000, dit jaar blijft dat aantal steken bij 66.000.