BRUSSEL - Een Europese richtlijn om gebruik van biobrandstoffen te stimuleren dreigt te leiden tot vernietiging van regenwoud en daardoor tot de extra uitstoot van het broeikasgas CO2. Dat stelt Greenpeace naar aanleiding van een rapport dat maandag wordt gespresenteerd in Brussel.

De milieuorganisatie roept op om de regelgeving aan te passen. De Europese Unie zou moeten inzetten op klimaatvriendelijke alternatieven.

In 2020 moet volgens de richtlijn 10 procent van alle benzine of diesel zijn vervangen door groene alternatieven. Landen willen dat invullen door gebruik te maken van biobrandstoffen. Daardoor ontstaat een grotere vraag naar koolzaad, palmolie, soja en tarwe.

Extra

Volgens het rapport zal daardoor 69.000 vierkante kilometer extra nodig zijn aan plantages. De onderzoekers vrezen dat dit zal leiden tot het omzetten van natuurgebieden in landbouwgrond en dat leidt ertoe, dat er meer CO2 vrijkomt. Het zou dan gaan om een hoeveelheid die gelijk is aan de uitstoot van 12 tot 26 miljoen auto's extra op de weg.

Volgens Greenpeace dreigt de inzet van meer biobrandstof te leiden tot extra CO2-uitstoot en wordt het paard achter de wagen gespannen.