TOULOUSE - De zeven Europese landen die het militaire transportvliegtuig A400 van Airbus willen kopen, zijn vrijdag overeengekomen nog eens 3,5 miljard euro in de ontwikkeling van het toestel te steken. Dat maakte EADS, het moederconcern van Airbus, bekend.

De eerste A400 zou nu in 2013 moeten worden afgeleverd. Oorspronkelijk zouden de leveringen vier jaar geleden al beginnen. Ook is er een kostenoverschrijding van 5,2 miljard euro.

Volgens de Franse minister van Defensie Hervé Morin is het belangrijk dat Europa een eigen militair transportvliegtuig heeft. ,,Anders zouden we het signaal afgeven dat Europa in de 21e eeuw afhankelijk wil blijven van de Verenigde Staten.''

In maart lag er al een plan voor extra financiering op tafel, maar dat strandde op bezuinigingsplannen van overheden en onenigheid over de technische specificaties.

Akkoord

Groot-Brittannië, België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Spanje en Turkije willen het toestel aanschaffen. Elk land moet afzonderlijk nog akkoord gaan met het nieuwe plan. EADS-baas Louis Gallois hoopt dat dit voor het eind van het jaar gebeurt.

Nu zouden de kopers in totaal 170 toestellen afnemen waar dat eerder 180 was. Elk vliegtuig wordt 11 miljoen euro duurder, wat totaal bijna 2 miljard euro oplevert. Bovendien steken ze 1,5 miljard euro extra in het project in ruil voor een aandeel in toekomstige verkopen aan derden.