AMSTERDAM – De Europese Commissie wil strengere regels invoeren voor kredietbureaus. Hiermee wil de EC de macht van de agentschappen verkleinen. Dit melden internationale media.

De Commissie wil dat ratingbureaus verplicht hun rapporten gratis publiceren. Zo kunnen beleggers ook de beweegredenen van de bureaus begrijpen, denkt de Commissie. Verder zouden kredietbureaus landen drie dagen van tevoren moeten waarschuwen over een wijziging in de beoordeling zodat overheden eventueel nog “feitelijke onjuistheden” kunnen wijzigen.

Ook zouden de Europese Centrale Bank of nationale centrale banken zelf overheidsobligaties kunnen gaan beoordelen en zo de concurrentie met de grote drie kredietbureaus aangaan.

Voorkomen

De Europese Commissie wil een situatie zoals met Griekenland voorkomen. Kredietbeoordelaar S & P verlaagde de Griekse obligaties begin dit jaar naar de ‘junk’ status. Hiermee werd het nog moeilijker om vertrouwen in het land te herstellen.

De markt voor kredietbeoordelingen wordt nu gecontroleerd door de grote drie kredietbureaus: Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch. Het imago van de drie bedrijven werd ernstig beschadigd tijdens de kredietcrisis nadat versneden hypotheekproducten met een hoge kredietstatus waardeloos bleken.