BRUSSEL - Het Europees Parlement is bereid om met de lidstaten van de Europese Unie een akkoord te sluiten over een kleinere verhoging van de EU-begroting voor volgend jaar. De regeringen moeten dan wel middelen vrijmaken om banen te scheppen.

Dat stelde de voorzitter van het Europees Parlement, Jerzy Buzek, vrijdag. Zijn aanbod tot een compromis volgt op het besluit van lidstaten vorige week om de stijging van de EU-begrotingen af te remmen.

Veel lidstaten, waaronder Nederland, wijzen op de forse nationale bezuinigingen en vinden het ongepast dat Europa wel meer wil uitgeven. Zij vinden dat de Europese begroting, die dit jaar zo'n 123 miljard euro bedraagt, voor 2011 maximaal met 2,91 procent mag stijgen.

Verzoeningspoging

Het Europees Parlement, dat een zwaardere stem heeft gekregen in het begrotingsdebat, wil echter een toename met 6,2 procent. De jongste verzoeningspoging tussen parlement en vertegenwoordigers van de regeringen donderdag verliep zonder resultaat.

Parlementsvoorzitter Buzek zegt nu dat het parlement een ''bescheiden'' toename kan aanvaarden. In ruil wil hij een ''ernstige discussie over de toekomstige financiering van het belangrijkste Europese beleid'', namelijk dat wat werkgelegenheid creëert.

Buzek ontmoet maandag de Belgische premier Yves Leterme als huidig EU-voorzitter in een volgende poging uit de impasse te raken. Het is de bedoeling dat de onderhandelingen op 11 november zijn afgerond.