BERLIJN - Het aantal orders voor de Duitse industrie is in september met 4 procent gedaald ten opzichte van augustus. Dat heeft het Duitse ministerie van Economische Zaken vrijdag bekendgemaakt. Daarmee is de forse stijging in augustus tenietgedaan.

De daling in september, de sterkste sinds januari 2009, komt als een verrassing. Door persbureau Reuters geraadpleegde economen rekenden juist op een toename met een half procent. In augustus nam de orderontvangst nog met 3,5 procent toe op maandbasis.

Het aantal orders vanuit het buitenland daalde in september met 6,6 procent, de binnenlandse vraag met 0,6 procent. ''De opwaartse trend in de industriële orders is zoals verwacht afgezwakt na een zeer sterk eerste halfjaar'', aldus het ministerie. De industrie was in de eerste helft van dit jaar de aanjager van het herstel van de Duitse economie.

''Een maand zonder brandstof voor de groeimotor, concludeerde analist Carsten Brzeski van ING. ''Gezien de hoge productie en de exportverwachtingen zal de industrie een belangrijke aanjager blijven. Echter, met de daling in september zal het tempo van het herstel normaliseren'', aldus de marktvorser.