AMSTERDAM – China is bezorgd over de nieuwste steunmaatregelen van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed. Dit melden Amerikaanse media. De Fed wil minstens 600 miljard dollar in de Amerikaanse economie pompen.

China denkt dat door de extra steunmaatregelen de Fed ook de waarde van de dollar kunstmatig laag wil houden. Hierdoor kunnen Amerikaanse bedrijven makkelijker concurreren op de internationale markt.

“De VS is ons een verklaring schuldig”, zegt Cui Tiankai, Chinees viceminister van Buitenlandse Zaken. “Het zou netjes zijn als iemand ons een verklaring zou geven, anders kan het internationaal vertrouwen in het economisch herstel en de groei van de wereldeconomie worden beschadigd.”

Duitsland

Ook andere overheden zijn bezorgd over de nieuwe ronde van steunmaatregelen van de Fed. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft scherpe kritiek. ''Met alle respect, maar mijn indruk is dat de Verenigde Staten wanhopig zijn'', zei Schäuble vrijdag bij de opening van een BMW-tentoonstelling in Berlijn.

De problemen van de Amerikaanse economie komen volgens hem niet door een gebrek aan geld. ''Om nu te zeggen: we doen er nog eens 600 miljard dollar bij, dat zal het probleem niet oplossen'', zei Schäuble.

G20

Volgende week is de G20-top in Seoul waar de grootste industriële landen bij elkaar komen. Het onderwerp zal dan waarschijnlijk op de agenda staan.