AMSTERDAM - Ambtenarenvakbond Abvakabo FNV eist een loonsverhoging van twee procent en gaat niet akkoord met gedwongen ontslagen.

Dat zegt cao-onderhandelaar Jan Willem Dieten vrijdag in de Volkskrant. Zijn eisen staan haaks op de afspraak in het regeerakkoord dat de lonen van ambtenaren in 2011 worden bevroren.

De cao voor rijksambtenaren loopt 1 januari af. Dinsdag beginnen de onderhandelingen over de nieuwe cao. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) is niet alleen tegen een loonstijging, hij wil ook af van de speciale ontslagregeling voor ambtenaren.

Natte droom

Dat is volgens onderhandelaar Dieten 'een natte droom en een illusie'. Hij sluit acties van ambtenaren niet uit als de cao-onderhandelingen niet het gewenste resultaat opleveren.

In Nederland zijn bijna 130 duizend rijksambtenaren die werkzaam zijn bij onder meer de Belastingdienst en het UWV. Zij maken vier procent uit van de totale beroepsbevolking.

In het regeerakkoord staat niet hoeveel ambtenaren er moeten verdwijnen. Deze week lekte uit dat de Belastingdienst vreest dat daar vijfduizend banen moeten worden geschrapt.

Geen geld

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat er geen geld is voor een loonsverhoging. ''Er is een economische situatie waar je je niet aan kunt onttrekken. We moeten allemaal een stap terug doen." Als de lonen toch omhoog zouden gaan, zal de minister nog meer moeten snijden in het aantal ambtenaren.

In andere sectoren krijgen werknemers er al niets bij, terwijl de ambtenaren er de afgelopen jaren nog 3 procent op vooruit zijn gegaan, voerde de minister aan.

Hij wees er ook op dat bij bijvoorbeeld Defensie ook gemikt wordt op een nullijn. Als dat bij de rest van overheid niet zo zou zijn, zouden de verhoudingen scheef komen te liggen.